Baekeland Fonds Home Baekeland Fonds I Baekeland Fonds II English Nederlands
TiGenix verwerft een celproductiefaciliteit in de Verenigde Staten PDF

01/06/2007

Leuven (België) – 1 juni 2007, 8.30 CET – TiGenix (EURONEXT: TIG), het biomedisch bedrijf dat zich toespitst op de ontwikkeling van innovatieve lokale behandelingen voor beschadigde en osteoartritische gewrichten, kondigt vandaag de acquisitie aan van een celproductiefaciliteit van Cell Genesys in de Verenigde Staten.

De onlangs opgerichte joint venture vennootschap tussen TiGenix en Cognate BioServices heeft een overeenkomst gesloten met Cell Genesys voor de aankoop van de uitrusting van een volledig uitgeruste celproductiefaciliteit voor een contante betaling USD 2,2 miljoen (EUR 1,66 miljoen). De joint venture vennootschap zal ook het huurcontract voor het gebouw overnemen. De regio Memphis heeft de joint venture een belastingskrediet toegekend waardoor de vennootschap in de komende jaren USD 340.000 (EUR 256.000) aan belastingsuitgaven zal besparen.

Via de joint venture vennootschap zullen TiGenix en Cognate BioServices de aankoop-, huur- en onderhoudskosten gelijk delen. Beide bedrijven zullen elk een deel van de faciliteit gebruiken voor hun respectievelijke celproductie activiteiten. TiGenix zal er de productie van ChondroCelect® voor de noord-Amerikaanse markt opzetten. Cell Genesys behoudt een operationele distributiecapaciteit in Memphis.

De faciliteit bestaat uit een 1.500 m2 volledig uitgeruste en operationele GMP (Good Manufacturing Practices) ruimte voor celcultuur en 2.000 m2 voor uitbreiding. Ze is gelegen in de nabijheid van de FedEx “super hub” op de Internationale Luchthaven van Memphis, die zich meer en meer profileert als het “Biologistiek” centrum van de Verenigde Staten. Door de goed uitgebouwde medische infrastructuur en de aanwezigheid van andere orthopedische bedrijven zoals Medtronic, Smith en Nephew en Wright Medical, die hun productie- en distributie-activiteiten in Memphis gecentraliseerd hebben, is ook de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel in de regio verzekerd.

Deze transactie biedt TiGenix de mogelijkheid om in de komende maanden te starten met vergelijkingstesten voor ChondroCelect®, wat één van de voorwaarden is om het registratiedossier in de loop van 2008 in de VS in te dienen. Het plaatst het bedrijf ook in een unieke positie om een efficient productie- en logistiek proces in de VS uit te bouwen, wat naast de bewezen technologie en de klinische validatie van het product, één van de cruciale factoren is om succes in deze markt te verzekeren.

Contactpersonen bij TiGenix voor meer informatie: Gil Beyen
Chief Executive Officer
+32 16 39 60 60
Kris Motmans
vertegenwoordiger van de MC-Services Group
Corporate Communications
+32 16 39 60 63
+32 473 74 20 57