Baekeland Fonds Home Baekeland Fonds I Baekeland Fonds II English Nederlands
Nieuwe spin- off MOSTforWATER halveert waterkosten PDF

(09/01/2007)

MOSTforWATER nv werd recent opgericht als spin - off van HEMMIS NV en de Universiteit Gent, met ook Baekeland Fonds II nv, Vlaams Innovatiefonds cv (Vinnof) en enkele medewerkers als aandeelhouder.

MOSTforWATER levert simulatiesoftware en dito consultancydiensten voor de optimalisatie van waterzuivering, rivierwaterkwaliteit, drinkwaterproductie, waterhergebruik. Daarmee verminderen de kosten bij de bedrijven sterk, wordt de “time-to-solution” beduidend korter en wordt tegelijkertijd een hogere kwaliteitsstandaard gerealiseerd. MOSTforWATER richt zich tevens tot exploitanten van zuiveringsstations, overheden, drinkwaterbedrijven, onderzoekscentra, sectoren met groot watergebruik.

Internationaal netwerk

De activiteiten worden uitgebouwd op basis van software voor het modelleren en simuleren van waterkwaliteit, ingebracht door HEMMIS, in combinatie met de expertise van het labo BIOMATH van Universiteit Gent op het vlak van modellering van waterbeheersingsprocessen. MOSTforWATER kan zo een snelle start nemen. De kennis, vervat in wiskundige modellen, komt van een wereldwijd netwerk van topuniversiteiten en onderzoekscentra actief in één of meerdere deelaspecten van waterkwaliteit of –behandeling. De naam Modelbased Optimisation Services & Technology, MOSTforWATER verwijst naar het innovatieve aanbod. Naast het wereldwijde netwerk van wetenschappelijke steunpunten en de distributeurs die MOSTforWATER van HEMMIS overgenomen heeft, zal MOSTforWATER ook een netwerk van consultants uitbouwen die wereldwijd ondersteuning zullen geven aan de klanten.

Dirk Van der Stede (CEO MOSTforWATER): “Met het opzetten van de nieuwe vennootschap worden alle randvoorwaarden vervuld om de gebruiksdrempel te verlagen voor wereld-toptechnologie op gebied van waterbeheersing. De software wordt momenteel al geleverd in de EU en wereldwijd, o.a. in Japan, Korea, China, USA, Canada, Zuid-Afrika, ... Door de modellen aan te maken voor de gebruikers kan deze sneller en efficiënter van start gaan, met heel wat kostenbesparing in de ontwerp- en engineeringsfase. Bij de huidige klanten zijn VEOLIA (o.a. voor het nieuwe zuiveringsstation Brussel), WATERLEAU, SEGHERS KEPPEL, AKWADOK, VITO, AQUAFIN, CFE Ecotech, KOBELCO, NISSIN, ... belangrijke referenties”.

Youri Amerlinck (senior consultant MOSTforWATER): “Door het gebruik van modellen kan er tot 40% bespaard worden, zowel qua investering als qua exploitatie (energiekosten, chemicaliën, ...) Door de modelbouw uit te besteden, bespaart het bedrijf op de softwarekost, de gespecialiseerde opleiding en heeft het onmiddellijk een optimale oplossing met een hoge opstart-efficiëntie.”

Baekeland Fonds II

Baekeland Fonds II werd als een tweede universitair zaaikapitaalfonds in 2005 opgericht door de partners van de Associatie Universiteit Gent, samen met Fortis Private Equity Belgium, KBC Private Equity, Ethias, Volksvermogen en ARKimedes-Fonds. Dit fonds, met een kapitaal van 11,1 miljoen euro, wil in de eerste vijf jaren investeren in een tiental, vooral hoogtechnologische bedrijven, ontstaan uit onderzoekslabo’s van Universiteit Gent, Hogeschool Gent, Arteveldehogeschool of Hogeschool West-Vlaanderen. Baekeland Fonds II hoopt enerzijds grootschalige projecten te realiseren die in aanmerking komen voor verdere financiering door Vlaamse en internationale risicokapitaalverschaffers en anderzijds een commercieel aanvaardbaar rendement te realiseren. De investering in MOSTforWATER is de derde investering van het fonds. De afdeling Technologietransfer van de UGent, die het Baekeland Fonds II beheert, werkt momenteel aan verschillende spin-off projecten.

Baekeland Fonds II en VINNOF (100 % dochtervennootschap van ParticipatieMaatschappij Vlaanderen) hebben samen 350.000 euro ingebracht in het totale kapitaal van 1.121.000 euro.

MOSTforWATER start met vier mensen en volgens het businessplan zou het bedrijf na drie jaar uit 22 medewerkers bestaan.

Vinnof, het Vlaams Innovatiefonds, is een 100% dochtervennootschap van ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV). Vinnof verstrekt risicokapitaal aan innovatieve starters met een hoog risicoprofiel en een sterk groeipotentieel. ParticipatieMaatschappij Vlaanderen is een zelfstandige investeringsmaatschappij die vitamines geeft aan de Vlaamse economie en stuwkracht aan projecten die belangrijk zijn voor onze regio. Op die manier creëert PMV meer waarde voor het geld dat Vlaanderen investeert in haar toekomst.

Info

Dirk Van der Stede
Bestuurder – CEO
MOSTforWATER nv
Kon. Leopold III laan 2
8500 Kortrijk
Gsm 0475 43 86 83

http://www.mostforwater.com