Baekeland Fonds Home Baekeland Fonds I Baekeland Fonds II English Nederlands
Baekeland Fonds II investeert in Peakadilly (nu Pronota) PDF

Biotechbelofte krijgt fors startkapitaal: Gentse spin-off Peakadilly haalt 14,5 miljoen euro op in eerste kapitaalronde
22/8/2006

Durfkapitaalfiondsen hebben 14,5 miljoen euro geïnvesteerd in de eerste kapitaalronde van het Gentse biofarmabedrijf Peakadilly. 'Dit bedrag is wellicht het hoogste dat een Vlaams biotechbedrijf in zijn eerste financieringsronde ophaalde,' zegt gedelegeerd bestuurder Nick McCooke. Peakadilly ontwikkelt diagnostica om na te gaan of een kankermedicijn of een ander geneesmiddel echt werkt bij een specifieke persoon.

Een patiënt levert een staal speeksel bij zijn huisdokter binnen. Twee dagen later laat de dokter weten welke ziekte de patiënt heeft en wat het best werkende medicijn is. Dat is een toekomstbeeld, waar het Gentse biofarmabedrijf Peakadilly aan werkt.

Peakadilly heeft technologie om snel lichaamseiwitten op te sporen. 'De aan- of afwezigheid van bepaalde eiwitten (zogenaamde biomarkers) in het lichaam kan wijzen op een ziekte', zegt gedelegeerd bestuurder McCooke.

Peakadilly werd eind 2004 opgericht als spin-off van het Vlaamse biotechinstituut VIB. Intussen is de bedrijfsnaam veranderd in Pronota. De basis is een ontdekking van de Gentse professor Joël Vandekerckhove. 'We werken nog veel samen met de Gentse universiteit, maar kijken ook uit naar andere partners', zegt McCooke.

Het biotechbedrijf kon vorig jaar overleven dankzij de ruim 1 miljoen euro die het VIB had geïnvesteerd, en contracten met farmabedrijven. Om snellere groei mogelijk te maken, opende Peakadilly zijn kapitaal voor externe investeerders. Twee bedrijven hadden in maart al 6 miljoen euro toegezegd: het Nederlandse LSP en Johnson & Johnson Development Corporation, de durfkapitaaltak van J&J en zusterbedrijf van Janssen Pharmaceutica. Bij de afsluiting van deze kapitaalronde kwam daar nog 8,5 miljoen euro bij, zegt McCooke.

Het beursgenoteerde GIMV, KBC Private Equity en het Baekeland Fonds II van de Gentse universiteit tekenden in. Ook LSP investeerde opnieuw. De Nederlandse groep en de GIMV worden daardoor de belangrijkste aandeelhouders van de biotechbelofte. GIMV investeerde met verschillende fondsen 4,5 miljoen euro, bevestigt Patrick Van Beneden, directeur GIMV Life Sciences.

McCooke: 'Het is wellicht de grootste startkapitaalronde bij een biotechbedrijf in Vlaanderen.' Peakadilly gaat het opgehaalde geld gebruiken om zijn technologie verder te verfijnen en eigen producten te ontwikkelen.

McCooke: 'We richten ons vooral op kanker. Dat is een ziekte waar een goede diagnose het verschil kan maken. Sommige kankergeneesmiddelen zijn zeer effectief, maar slechts bij een beperkte groep patiënten. Het komt erop aan het juiste middel zo snel mogelijk aan de juiste persoon toe te dienen. Het verkeerde geneesmiddel, met te veel nevenwerkingen, lijdt tot grote verspilling van tijd en geld.'

De biomarkertechnologie van Peakadilly lokt interesse van grote farmabedrijven. 'We hebben drie partnerschappen', zegt McCooke. Namen mag hij niet noemen, maar het gaat om bedrijven die tot de wereldwijde top tien behoren. Sinds de oprichting leverden die contracten al meer dan 3 miljoen euro inkomsten op.

Peakadilly huist in enkele lokalen van de biotechincubator in Zwijnaarde, vlak naast de imposante gebouwen van dat andere Vlaamse diagnosticabedrijf, Innogenetics. Zijn er gelijkenissen? McCooke: 'We zitten in een andere niche en zijn met andere dingen bezig. Innogenetics doet zelf zijn distributie en marketing. Wij zullen daarvoor met andere bedrijven moeten samenwerken.'

Het Luikse OncoMethylome Sciences (OMS), dat recentelijk naar Euronext Brussel trok, is ook bezig met de opsporing van kanker. 'Dat bedrijf heeft gelijkaardige doelstellingen, maar een andere aanpak', zegt McCooke.

Van Beneden: 'OMS maakt gebruikt van informatie uit de genen. Peakadilly kijkt naar de proteïnen die aanwezig zijn in het lichaam. Dat is een uniek terrein waar ook vele farmareuzen in geïnteresseerd raken.'

Het tijdperk van de grote blockbusters die op grote groepen mensen werden getest en dan aan iedereen worden toegediend, raakt stilaan ten einde, vindt Jim Van Heusden (investeringsmanager GIMV), bestuurder bij Peakadilly. 'De Amerikaanse regulator FDA is steeds meer geïnteresseerd in diagnostica op basis van biomarkers. Men beseft dat het weinig zin heeft geneesmiddelen toe te dienen als men niet zeker weet of die zullen werken.'

Bron: De Tijd