Baekeland Fonds Home Baekeland Fonds I Baekeland Fonds II English Nederlands
TiGenix ontvangt subsidie van 1,8 miljoen euro voor onderzoek naar meniscusherstel PDF

De Vlaamse overheid heeft aan TiGenix een subsidie toegekend van 1,81 miljoen euro om de komende twee jaar onderzoek naar meniscusherstel te ondersteunen.

Meniscusletsels zijn vaak voorkomende letsels in de orthopedie. De standaardbehandeling omvat doorgaans een arthroscopische ingreep waarbij de meniscus geheel of gedeeltelijk wordt weggenomen. Het is aangetoond dat deze chirurgische procedure op lange termijn leidt tot de degeneratie van het gewricht en de ontwikkeling van osteoartrose. Een gelijkaardig effect wordt waargenomen bij verkeerd of onbehandelde kraakbeenletsels. TiGenix' voornaamste objectief is de ontwikkeling van regeneratieve medicinale producten voor het functioneel herstel van beschadigde gewrichten en uiteindelijk de preventie van osteoartrose. ChondroCelect, gericht op de behandeling van kraakbeenletsels, is een eerste stap in die richting. De ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor meniscusletsels is een volgende stap in de behandeling van beschadigde kniegewrichten en de preventie van osteoartrose.

De subsidie werd door de Vlaamse overheid, via het Instituut voor de aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen (IWT), toegekend ter ondersteuning van een onderzoeksprogramma voor de ontwikkeling van nieuwe celtherapie├źn voor de behandeling van beschadigde menisci. Het tweejarenprogramma spitst zich hoofdzakelijk toe op de toepassing van (allogene) stamcellen in combinatie met een biocompatibele drager, de identificatie van nieuwe biomerkers en de preklinische validatie van een celtherapie product voor herstel van meniscusletsels.

Voor dit project zal TiGenix samenwerken met het Biomedisch Onderzoeksinstituut van de Universiteit Hasselt en met de Universiteit van Leuven. 'Ik ben erg tevreden met deze belangrijke subsidie van het IWT. Ze verschaft ons bijkomende middelen om ons onderzoek naar meniscusherstel uit te voeren', zegt Gil Beyen, CEO van TiGenix. 'Het is de tweede grote subsidie die TiGenix dit jaar ontvangt. Wij zien dit als een duidelijke erkenning van onze wetenschappelijke expertise in kraakbeen- en gewrichtsziekten.'

Meer info: www.TiGenix.com