Baekeland Fonds Home Baekeland Fonds I Baekeland Fonds II English Nederlands
Pronota lanceert verificatieplatform voor eiwitbiomerkers PDF

Antilichaamvrij platform reduceert kost en tijd bij de ontwikkeling van kwantitatieve eiwittests voor de screening van laag abundante biomerkers in het bloed.

Pronota nv, het in Belgie gevestigde onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf, kondigde vandaag op de Molecular Medicine Tri-Conference in San Francisco de lancering aan van MASSterclass, zijn uiterst gevoelige platform voor de verificatie van eiwit biomerkers.

Doordat het MASSterclass platform grootschalige screening van kandidaat biomerkers toelaat, zonder dat daarvoor antilichamen opgewekt moeten worden, biedt het een oplossing aan een van de belangrijkste pijnpunten bij de ontwikkeling van biomerkers. Het systeem verlegt de analytische grenzen van antilichaamvrije eiwittests doordat het concentratiebepalingen van eiwitten in de lage nanogram per milliliter range in bloed mogelijk maakt. Dit laat toe op een efficiente en betrouwbare manier eiwitten te meten die specifiek veranderen bij bepaalde ziekten of bij therapie.

Om de vereiste gevoeligheid te bereiken en tegelijk de analytische reproduceerbaarheid te garanderen, brengt MASSterclass een innovatieve serie van orthogonale scheidingsmethoden en gerichte tandem massaspectrometrie samen om zo de complexiteit van de stalen voldoende te reduceren. De workflow garandeert eveneens een voldoende doorvoer bij het analyseren van biomerker reeksen door het simultaan meten van die biomerkers in hetzelfde staal.

Dit nieuwe platform vormt een aanvulling op MASStermind, Pronota’s platform voor het opsporen van biomerkers dat toelaat om hoogkwalitatieve “hitlijsten” van laag abundante eiwitbiomerkers in bloed te genereren. De combinatie van beide platformen laat een geintegreerde aanpak toe, die de kans om een kandidaat biomerker binnen een redelijke tijdspanne tot een klinisch geimplementeerd product te brengen gevoelig vergroot.

"De introductie van MASSterclass vormt een belangrijke mijlpaal voor Pronota”, vertelde Nick McCooke, CEO. “Het platform stelt Pronota en onze partners in staat om de kloof tussen de ontdekking van biomerkers en de uiteindelijke klinische test te dichten, door een efficiënte beoordeling en selectie van de kandidaat-biomerkers (afzonderlijk of gecombineerd in reeksen) met het beste klinische potentieel.” 

De technologieplatforms voor de opsporing van kandidaat-biomerkers, MASSterclass en MASStermind, met meer informatie over de performantie van de systemen en de huidige toepassingen ervan, zullen worden voorgesteld door Dr. Huw Davies, Business Development Director, op 27 maart op de Molecular Medicine Tri-Conference (10.15, Translational Medicine Track). Pronota zal op de conferentie ook twee posters voorstellen die gebaseerd zijn op hun platforms voor – respectievelijk – de opsporing en verificatie van biomerkers. www.pronota.com