Baekeland Fonds Home Baekeland Fonds I Baekeland Fonds II English Nederlands
Biotechbedrijf Tigenix haalt 16 miljoen euro op PDF

6/1/2006

Het Leuvense biotechnologiebedrijf Tigenix haalde 16 miljoen euro op bij binnen- en buitenlandse investeerders en overweegt een beursgang in 2007. Tigenix, een spin-off van de Leuvense en Gentse universiteiten, ontwikkelt een therapie voor de behandeling van kraakbeenletsels. Ook andere Belgische biotechbedrijven zoals OncoMethylome, Devgen, Galapagos en Innogenetics haalden recentelijk tientallen miljoenen euro's op.

Tigenix ontwikkelde een methode om beschadigd kraakbeen in de knie te herstellen. Beschadigd kraakbeen veroorzaakt gewrichtsproblemen en pijn. Het is ook een van de oorzaken van artrose. Het belangrijkste product van Tigenix, ChondroCelect, zit in de laatste ontwikkelingsfase. Binnen enkele maanden worden de resultaten vrijgegeven. Als alles goed verloopt, komt het product volgend jaar op de markt.

Tigenix startte vorig jaar de zoektocht naar kapitaal om ChondroCelect te lanceren en andere producten te ontwikkelen. Het bedrijf gaat ook een filiaal in New York openen. Om die plannen te verwezenlijken, mikte het bedrijf op 15 tot 20 miljoen euro. Tigenix haalde deze week 16 miljoen euro op bij de bestaande en zes nieuwe aandeelhouders. De kapitaalronde blijft nog even open voor andere investeerders, zegt gedelegeerd bestuurder Gil Beyen. Samen met reumatoloog Frank Luyten richtte hij het bedrijf op in 2000. Twee jaar later haalde het bedrijf 12 miljoen euro op bij ING Private Equity, Fagus (Fortis), Capricorn Venture Partners en het Nederlandse Auriga.

De nieuwkomers zijn het Amerikaanse HSS Ventures, ITX uit Japan, Fortis Banque Luxembourg, het Gentse Baekeland Fonds 2, het West-Vlaamse Partners@Venture en de Waalse investeringsmaatschappij SRIW.

Alain Parthoens van ING Private Equity, de grootste aandeelhouder, is tevreden met het resultaat van de kapitaalverhoging: 'Tigenix is in staat zijn groeistrategie uit te voeren'. De kapitaalronde is ook een fase om zich voor te bereiden op een beursgang. Die kan er volgend jaar komen, zegt Beyen. Tigenix telt 32 werknemers en boekte vorig jaar een verlies van 4,5 miljoen euro.

Bron: De Tijd